Monday, September 20, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri~~



Di kesempatan ini, sy ingin mngucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin... kepada yang mengenali diri ni, harap segala kesilapan lalu di maafkan.. jgn simpan dlm ati lgi ek.. biase lah kite cume manusia biasa, tidak perfect dlm ape jua... so, di pendekkan cerita SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI~~

Thursday, May 6, 2010

SyuKuR~~~




Alhamdulillah.. syukur... aku dapat menghabiskan kesemua exam ku dengan x terjaya sgt...

huhu.. sedih pn ad, suka pn ad.. tp x de perasaan yang gembira sgt la.. td pun, paper Mass Transfer, aku x dapat jwab sgt. Aku rse paper ni la yg aku jawab pling terok!!

Nak wat cmne kan, da jawab da.. Redha jela.. kita da berusaha kan, so terserah la pada Yang Maha Esa.. ape pun, sok aku da blik.. yahooo!!1

papai UMP... jumpe sem depan k...


p/s : happy kuar td.. =)

Wednesday, May 5, 2010

RiNdu~~

Gamba bwah ni adalah sepupu ku.. abah dia adik pada abahku.. rindu la kt diorang ni. las jumpe time raye 2 thun lepas kalu x silap.. yeke?? aku pn da lupe.. aku suke budak2 sbnenarnye. myb sbb aku x de adik kecik kot.. sorang nme nye aiman, sorang lagi nme nye baby.. name manje...hihihi. dia pn bhasa kan diri dia baby.. cumel kan.. diorang panggil aku kak long.. aku nk sgt g rumah dia cuti sem ni, jge diorang.. hihihi.kalu dpat la.. sbb mama dia sdg pregnant. diorang baik, kdang2 je nakal.. hihihi. bese la, kanak2 riang..

name caye baby...

pish!! ni aiman..


mane gigi aiman??




SepaRa Lega~~

Alhamdulillah...
tinggal satu paper je lg.. esok!!!! then, merdeka!!
yehaaaa!!! luse balik rumah... ma abah dtg amik..
x sabar nk blik.. tdi pn time jwb exam, duk pk nk blik je..
pk nk g jejalan la, pk nk beli brang ape la..
hihihi..sonok nye....

Tanda-tanda Jangkitan Virus

Tanda tanda pc anda telah dijangkiti virus adalah seperti berikut:

-PC menjadi hang selepas dibuka, dan seringkali berlaku.
-Prestasi PC tiba-tiba sahaja menjadi lembap. Sebarang aplikasi atau fail yang hendak -dibuka menjadi terlalu perlahan.
-Keluar mesej "Out of memory error" walaupun PC mengandungi ruang ingatan yang mencukupi.
-Sistem operasi Windows tidak boleh dijalankan walau sebelum ini kita tidak pernah menyentuh bahagian setting ataupun mengubah registry.
-Sistem operasi Windows tidak dapat dijalankan kerana fail-fail penting untuk menjalankannya hilang tiba-tiba.
-Ada program yang tidak pernah diinstal sebelum ini tiba-tiba muncul dan berjalan dengan sendirinya.
-Terdapat proses yang tidak diketahui sedang berjalan dan menggunakan banyak sumber CPU.
-Kita tidak boleh menginstal sebarang program atau aplikasi baru.
-Windows seringkali reboot dan proses reboot berlaku berulangkali.
-Utiliti cakra seperti scandisk melapurkan banyak error pada cakra selepas melakukan imbasan cakra.
-Program atau aplikasi yang sebelum ini boleh digunakan crash secara tiba-tiba.
-Drive partition bagi cakra keras, CD-ROM dan cakra liut tiba-tiba sahaja hilang.
-Menerima email yang mengandungi sisipan-sisipan yang ganjil, contohnya mengandungi dua ekstensi.
-Perisian Antivirus hilang tiba-tiba.
-Perisian Antivirus tidak boleh di instal.
-Dialog box terpapar pada skrin secara tiba-tiba.
-Sistem PC berjalan dengan sendirinya, misalnya tetikus menunjuk ke sesuatu, membuka dan menutup tray CD-ROM dengan sendirinya.
-Penunjuk tetikus berubah imej dan grafik.
-Ikon-ikon ganjil terpapat pada sistem tray walaupun tidak pernah menginstal sebelum ini.
-Muzik atau Video tiba-tiba sahaja dimainkan dengan sendirinya.
-Saiz sesuatu fail berubah, walaupun kita tidak mengeditnya sebelum ini.
-Fail-fail yang kita simpan hilang satu persatu.
-Properties sesuatu fail berubah dengan sendirinya.

p/s : aku rase laptop aku pn ad tanda2 nye..hihihi..korang bagaimane??

Kambing Hitam & Kambing Putih

Seorang gembala sedang menggembalakan biri-birinya yang berbulu hitam dan berbulu putih. Dia kemudian didatangi seorang pemuda lalu bertanya:
Pemuda : "Baguskah ternakan biri-biri engkau. Boleh tak
saya tanya beberapa soalan?"
Gembala : "Oh, boleh saja"
Pemuda : "Berapa jauh biri-biri ni berjalan setiap hari?"
Gembala : "Yang mana, yang putih atau yang hitam?"
Pemuda : "Yang putih" Gembala :"Ah, yang putih berjalan lebih kurang enam kilometer setiap hari"
Pemuda : "Dan yang hitam?"
Gembala : "Yang hitam pun sama."
Pemuda : "Dan berapa banyak rumput mereka makan setiap hari?"
Gembala : "Yang mana, yang putih atau yang hitam?"
Pemuda : "Yang putih." www.familiazam.com
Gembala : "Ah, yang putih makan lebih kurang empat kilo rumput setiap hari."
Pemuda : "Dan yang hitam?"
Gembala : "Yang hitam pun sama."
Pemuda : "Dan berapa banyak bulu yang mereka hasilkan setiap tahun?"
Gembala : "Yang mana, yang putih atau yang hitam?"
Pemuda : "Yang putih."
Gembala : "Aaa...menurut perkiraan saya, yang putih menghasilkan sekitar enam kilo bulu setiap tahun kalau mereka dicukur."
Pemuda : "Dan yang hitam?"
Gembala : "Yang hitam pun sama."
Pemuda : (Dengan perasaan geram ) "Kenapa engkau membezakan biri-biri engkau yang putih dengan yang hitam setiap kali nak jawab soalan saya, padahal jawapan semuanya sama saja"
Gembala :"Mestilah saya beza-bezakan sebab biri-biri yang putih itu adalah milik saya."
Pemuda : "Ooo, begitu, fahamlah saya,kalau yang hitam tu pulak siapa punya?"
Gembala : "Yang hitam pun sama, saya punya juga"
Pemuda : (benggang, geleng kepala dan berlalu)

Hukum ALLAH memang yang TERBAIK

Dalam satu kuliah Subuh di Seksyen 24, Shah Alam yang disampaikan oleh Dr. Rani, seorang penceramah bebas.

Antaranya: Bekas Presiden Indonesia, Sukarno pernah mengatakan bahawa pada zaman sekarang kita tidak perlu lagi menyamak apabila terkena najis Mughallazah tetapi cukup sekadar menggunakan sabun seperti Fab, Breeze dsbnya. Pendapat beliau ini ditentang oleh ulama-ulama Indonesia pada waktu itu. Ulama-ulama tersebut mencabar Presiden Indonesia untuk menjalankan satu eksperimen untuk membuktikan mana yang lebih relevan, penggunaan sabun atau kaedah samak (cara Islam).

Maka dengan itu satu eksperimen dijalankan di mana dua benda diberi untuk dijilat oleh anjing. Satu daripadanya dicuci dengan sabun dan yang satu lagi dibersihkan dengan menyamak menggunakan tanah. Selepas itu kedua-dua benda tadi diperiksa di bawah 'electron microscope'. Keputusannya didapati bahawa bagi bahan ujian yang dibasuh dengan menggunakan sabun masih lagi kelihatan kuman yang berpunca dari anjing tetapi untuk bahan yang dibersihkan dengan kaedah samak, bahan itu tidak lagi terdapat kuman yang sama.

Jadi di sini menunjukkan bahawa Allah s. w. t. memang Maha Mengetahui tentang sesuatu kejadian itu dan memberi petunjuk kepada umat manusia sebagai keselamatan hidup di dunia dan seterusnya membawa sampai ke akhirat.

p/s : ku copy dari satu blog lain..

Doa untuk Kekasih

DOA UTK YG BERCINTA ,SAPE-SAPE YANG TENGAH BERCINTA ATAU BARU NAK BERCINTA ATAU TENGAH BERTUNANG.. AMAL-AMALKANLAH DOA NIH..

'Bingkisan Doa.' Ya Allah.... Seandainya telah engkau catatkan... Dia milikku tercipta buatku... Satukanlah hatinya dengan hatiku... Titipkanlah kebahagian antara kami.... agar kemesraan itu abadi... Dan ya Allah... ya tuhanku yang maha mengasihi... Seiringkanlah kami melayari hidup ini... Ketepian yang sejahtera dan abadi...

Tetapi ya Allah... Seandainya telah engkau takdirkan.... dia bukan miliku... Bawalah ia jauh dari pandanganku.... Luputkanlah ia dari ingatanku... Dan peliharalah aku dari kekecewaan....

Serta ya Allah ya tuhanku yang maha mengerti.... Berikanlah aku kekuatan... Melontar bayangannya jauh ke dada langit... Hilang bersama senja nan merah.. agarku bisa bahagia... Walaupun tanpa bersama dengannya...

Dan ya Allah yang tercinta... Gantillah yang telah hilang.... Tumbuhkanlah kembali yang telah patah... Walaupun tidak sama dengan dirinya...

Ya Allah ya tuhanku... Pasrahkanlah aku dengan takdirmu... Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan... Adalah yang terbaik buat ku.... kerana engkau maha mengetahui... Segala yang terbaik buat hamba Mu ini...

Ya Allah... Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku... Di dunia dan di akhirat... Dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini... Jangan engkau biarkan aku sendirian... Di dunia ini mahupun di akhirat... Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran... Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman... Supaya aku dan dia sama2 dapat membina Kesejahteraan hidup... Ke jalan yang Engkau redhai... dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh....

Amin.. Ya Rabbal A'lamin.

PeJaM Lah WaHai MaTa~~

Esok ku ada exam.. 2nd last paper.. Ku tak mampu nk lelapkan mata. Gi mana ini?? skarang jam suda mnunjukkan kul 3:21 AM.. Harap sok ku tak tsengguk2 time jwab soklan.. huhuhu
Msti kwan2 ku da tido kan.. Aku sgt la susah nk tido.. Ada ubat tak untuk mudah kan tido..
kan bes kalu letak pale je atas bantal, teros tido... sonok nye... wahai mata... pejam la...~~~
p/s : harap sok ku dapat jawab dgn tenang..amin..

Thursday, April 15, 2010

BetoL Ke Teori ni??

Betol ke korang teori ni??? aku x paham, nape WOMEN=PROBLEMS..

hmmm.. ingat sume pompuan cmtu ke?? hmm. pendapat korang camne??

pelik2 je teori zaman sekarang ni. pakai math pn leh buktikan pompuan ni masalah kan.

tp bukan betol pn kan... kan3.. ntah pape je kan... hihhi.. kalu korang ad sebarang pendapat, juz kongsikan ye..

Wednesday, April 14, 2010

Kemalasan tahap Cipan!!


malas sgt!!! malas nk stdy.. hua3..
cam nk tido je cm baby2 ni.. cumel kan...
org kata baby tido 16 jam kan..
so, nk jd baby la... leh tido lame2..
hihihi.. syok nye kan... las2, sume keje x siap.. hahaha
baru padan muka.. perasan baby kan..hihi.
bgi la aku semangat nk stdy...hu3

Aku dan roommate~~

hai korang.. ri ni aku nk share la ckit gamba2 ku n rumate2 tsyg.. korang layan je la...~~

malam keliwon

smile =)

aku dan nisa...


aku, nurul and izy...

ni gamba preparation 4 chinese new year diner

ni gamba time chinese new year dinner


ni pn same...
ini la sdikit sbyak pengenalan ku kt korang2 sume.. pada yg da kenal, x pela... yg lum kenal+lum pernah bertntang mata, hihihi.. ni la mase nye..kte kenal2 kan..kan3!!

Segalanya Bermula di Sini~~

ni gamba time aku jd cheerleaders utk AUG

Ini adalah post aku yg 1st..dulu, aku pn ad jgk blog. Tp tak aktif pn.. Pemalas aku ni dengan benda2 camni..leceh.. hihii.. Sekarang free ckit, maklum lah da stat revision week.. next wek da exam.. kalu korang nk tw, aku ni student jurusan chemical engineering tapi specialized in teknologi gas.. Baru tahun 2(sem 4). Next sem da masuk thun 3..huhuhu. Rase da bosan sgt blaja, byangkan kite blaja dari umur 6 tahun, skrang da msuk 21 thun..x abih2 ag..hmm. Bile agak nye nk abih kan..


Aku ingat lagi, time skola rendah bile kwan2 suh tulis biodata dlm buku, kalu part impian kan, mesti aku tulis nk menjejak kaki ke menara gading dan menggenggam segulung ijazah. hihihi.. lawak kan..Tp bile da rase, lain plk jadi nye..hihii. aku tw, msti ad antara korang pn cmni gak kan..kan3?? hihihi.. angkat tangn sape yg satu geng ngn aku..hihihi


Penat jgk ye menaip ni.. kalu korang nk tw, aku paling3 malas nk menaip.. penah rumate aku tlong taipkan asgnmnt tuk aku..hihhi..pastu aku bg upah...hihhi..KOKTEL je.. 1.20 cen je..jdi la kan..sedap tw...hihihi.. da la.. penat plk..jumpe ag ye kwan2..muahahha.wslam..


Halwa Telinga